Partners
OPeRA is een samenwerking tussen vier hogeronderwijsinstellingen (Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland, Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit Amsterdam) en 112 scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Noord-Holland en Flevoland. De logo’s van alle partners van OPeRA zijn onderaan de homepage van de website te vinden.
Onder de OPeRA koepel zijn de volgende deelnetwerken betrokken:
- AlfaGammapartners (UvA/VU)
- Bètapartners (UvA/VU)
- Pre-University College (VU)
Tevens zijn de volgende relatienetwerken betrokken:
- HvA en scholen
- UvA en scholen
- Hogeschool Inholland (locaties Alkmaar, Haarlem en Amsterdam/Diemen) en scholen
- Vrije Universiteit
Ambitie
OPeRA heeft de ambitie om door middel van activiteiten op het gebied van vo-ho aansluiting een bijdrage te leveren aan het leerling- en studentsucces. Het beoogde resultaat is dat studenten zo betere studiekeuzes kunnen maken, het ho een beter beeld heeft van de bagage waarmee studenten binnenkomen en het vo een beter beeld heeft wat leerlingen nodig hebben, zodat vo en ho hun curriculum hier zo goed mogelijk op afstemmen (teneinde een bijdrage te leveren aan het verminderen van uitval en switch).
Lees meer over activiteiten en thema’s in de samenvatting van het Regionaal Ambitieplan OPeRA 2022 2025, in het OPeRA-jaarverslag 2020-2021 en in het OPeRA-jaarverslag 2021-2022.
Doelgroep
De regio Noord-Holland Flevoland omvat ruwweg 15% van het vo en een nog groter deel van het ho en heeft daarmee enorme aantallen leerlingen en studenten. Daarom is er gekozen voor een gelaagde aanpak in doelgroepen. OPeRA bedient met de eigen activiteiten (kennisdelingsbijeenkomsten, nieuwsbrief, werkgroepen (die adviezen formuleren) en onderzoek, actualiteiten en agenda van bijeenkomsten in de regio) primair de bestuurders, leidinggevenden, decanen, beleidsmedewerkers, studieadviseurs, teamleiders, coördinatoren en andere sleutelfiguren op het gebied van aansluiting. N.B. de scheidslijn is niet strikt te trekken, er worden ook andere doelgroepen bediend.
Docenten en leerlingen worden bediend door de betrokken deelnetwerken.
Organogram
De partners uit de verschillende sectoren (vo, hbo en wo) worden vertegenwoordigd in de overleggen van OPeRA: waar de thema’s gezamenlijk gekozen worden.
Ontstaansgeschiedenis
In 2016 hebben de UvA en VU een behoefteonderzoek uitgevoerd onder een groot aantal vo-scholen en ho-instellingen in de regio. Daaruit bleek dat er in de regio Noord-Holland veel gebeurt op het gebied van vo-ho aansluiting en dat er behoefte is aan één overkoepelend netwerk. Met een één-loket functie: zodat kennis en contacten makkelijker toegankelijk zijn. Niet zozeer ‘minder aanbod’, maar ‘minder versnipperd’ aanbod; activiteiten op elkaar afstemmen. En kennis genereren, uitwisselen en ontsluiten. Dit resulteerde in de oprichting het overkoepelende OPeRA-netwerk op 17 oktober 2017.
Leerling en studentsucces
De activiteiten van OPeRA zijn gericht op bestuurders, leidinggevenden, decanen, beleidsmedewerkers, studieadviseurs, teamleiders, coördinatoren en andere sleutelfiguren op het gebied van aansluiting: zij zijn immers diegenen die onderwijsinnovaties en -verbeteringen duurzaam borgen in de scholen en instellingen. Het uiteindelijke doel van de activiteiten van OPeRA is verhoging van het leerling- en studentsucces. Het streven is dat de uitval en switch vermindert en het welzijn toeneemt. Vele factoren spelen een rol bij het terugdringen van uitval en switch; de attributie van het effect van de OPeRA-activiteiten is daarom niet eenduidig. Met het oog op het uiteindelijke doel brengt OPeRA bestaande, publiek toegankelijke en landelijk vergelijkbare data met betrekking tot uitval en switch en studentenwelzijn in kaart. Hieronder zijn deze bronnen in te zien.