UvA en Technasium-scholen werken samen aan betere aansluiting

UvA en Technasium-scholen werken samen aan betere aansluiting

Veel van de grote maatschappelijke en technologische uitdagingen vragen om mensen met een combinatie van brede bètakennis en de technische skills. De Universiteit van Amsterdam (UvA) start daarom vanaf september 2024 de nieuwe bacheloropleiding Science, Technology & Innovation (ST&I). Om de goede aansluiting te garanderen tussen deze nieuwe doorstroommogelijkheid in de regio Amsterdam en het voortgezet onderwijs, is er gewerkt aan meer samenwerking tussen de regionale Technasium-scholen en de UvA.

Door de sterke overlap tussen de interdisciplinaire, praktijkgerichte benadering van het Technasium en het nieuwe onderwijs dat de UvA wil aanbieden, wordt kern van de samenwerking georganiseerd rondom het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) en het technische onderwijs in de UvA Makerspace. Deze nieuwe hightech projectruimte biedt studenten op het Amsterdam Science Park de mogelijkheid om hun ideeën in praktijk te brengen, net zoals het Technasium dat al vanaf de onderbouw faciliteert.

De eerste pilots met scholen uit de regionale Techasiumnetwerken zijn inmiddels gestart. Zo werken scholieren van het KKC aan een opdracht van het bedrijf Growy, dat eveneens opdrachtgever is voor UvA-studenten die robots voor vertical farms ontwikkelen in de minor ST&I: Biomimicry. Hierdoor is het mogelijk om begeleiders en studenten tijdens de lessen van O&O mee te laten denken met de leerlingen. Ook bezoekt een groep van ongeveer 60 meisjes uit de eerste klas van het Ir. Lely Lyceum binnenkort de UvA Makerspace om meer te leren over een toekomst in de techniek.

Later dit voorjaar worden de Innovation Awards voor de beste Technasiumprojecten uit de regio uitgereikt op het Amsterdam Science Park, waarbij studenten, docenten, en opleidingsdirecteuren van de UvA deel uit zullen maken van de jury en organisatie.

Na deze pilots zal de samenwerking waar mogelijk worden uitgebreid, om kennis, onderwijsmethoden, faciliteiten en opdrachtgevers zo effectief mogelijk met elkaar te delen, en leerlingen bekend te maken met alle mogelijkheden van een toekomst in de techniek in de regio van Amsterdam.

Meer weten? Lees hier meer de nieuwe opleiding.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief