Transition Makers Toolbox: kant-en-klare onderwijsmaterialen voor toekomstbestendig onderwijs

Transition Makers Toolbox: kant-en-klare onderwijsmaterialen voor toekomstbestendig onderwijs

De huidige en toekomstige generaties hebben niet alleen kennis, maar ook concrete vaardigheden nodig om vorm te geven aan de maatschappelijke veranderingen voor een duurzamere toekomst, zoals leren samenwerken, reflecteren, perspectieven verbinden, bruggen bouwen (tussen mensen en ideeën), durven te experimenteren, aanpassingen maken wanneer het anders moet, tegen de stroom in durven te gaan, veerkracht hebben, buiten de gebaande paden denken en met innovatieve oplossingen komen die maatschappelijke verandering stimuleren. Met creatieve lesactiviteiten, gebaseerd op de 23 vaardigheden en kwaliteiten van de Inner Development Goals, begeleidt de Transition Makers Toolbox leerkrachten om deze vaardigheden naar de klaslokalen te brengen.

De Transition Makers Toolbox geeft docenten toegang tot een verscheidenheid aan kant-en-klare lesactiviteiten en toetsmethoden die je leerlingen helpen de nodige skills (verder) te ontwikkelen, zoals Positive Reframing, Navigating in Uncertainty en Fostering Resilience.

De toolbox is een samenwerking tussen het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) van de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht, kennisalliantie EWUU en University College Utrecht en heeft als doel docenten te voorzien van creatieve tools om studenten vaardigheden te leren voor het aanpakken van grote maatschappelijke transities. De aangeboden materialen zijn gemaakt in co-creatie met docenten van zeven hoger onderwijsinstellingen in Nederland en zijn voor iedereen gratis te downloaden, eventueel aan te passen aan de context en te gebruiken in het (hoger) onderwijs.

Kaartenset voor Transitiemakers
Via de website kunnen docenten gratis een Nederlandse of Engelstalige kaartenset aanvragen, met vragen om de lezer aan het denken te zetten over hun innerlijke ontwikkeling – zoals de eigen normen en waarden, en persoonlijke ervaringen met vallen en opstaan bij tegenslagen. Docenten kunnen deze vragen in de klas gebruiken om het zelfbewustzijn en de zelfreflectie van leerlingen te bevorderen, of als startpunt voor interessante gesprekken met collega’s inzetten.

Bouwen aan een gemeenschap van gelijkgestemden
Niet alleen is de Transition Makers Toolbox een plek om geïnspireerd te worden en innovatieve les- en toetsmethodes te vinden, het biedt ook plek voor docenten om ideeën uit te wisselen en om advies te vragen rondom het vormgeven van maatschappelijke transities in onderwijs. Regelmatig worden gratis toegankelijke workshops en meet-ups georganiseerd. Daarmee is het een levendige community.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de Toolbox en uitgenodigd worden voor toekomstige evenementen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief