Terugblik OPeRA conferentie 7 oktober 2019

Terugblik OPeRA conferentie 7 oktober 2019

Meer dan 100 deelnemers waren op 7 oktober jl. aanwezig op de jaarlijkse conferentie van Onderwijspartners Amsterdam en omstreken (OPeRA). De conferentie vond dit jaar plaats op de HvA plaats. Het thema was ‘Wat maakt een studieloopbaan geslaagd?’.

Theo Bakker (teamleider VU analytics) hield een keynote over hoe onderwijsanalyses ingezet worden voor de verbetering van toegankelijkheid, studiesucces en het welzijn van studenten. Hij vertelde over diverse succesvolle interventies.

       

Louise Elffers (lector Kansrijke Schoolloopbanen in een Diverse Stad (HvA) en UD Onderwijswetenschappen, UvA) hield een keynote over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Dit lectoraat heeft een online tool ontwikkeld met daarin een beslismodel dat docenten en beleidsmakers helpt te bepalen hoe de toegankelijkheid van het onderwijs kan worden verbeterd: www.toegankelijkheidhbo.nl De tool is gebaseerd op het rapport ‘Toegankelijkheid van het hbo: van complex vraagstuk naar handreiking voor de praktijk’.

Daarnaast vond er een mooie uitwisseling plaats tijdens de diverse workshops over onder andere studiesucces, LOB, professionele leergemeenschapen, brugprogramma’s voor eerste-generaties studenten, gepersonaliseerd leren, student engagement, soft landing voor studenten met een functiebeperking en het combineren van kunst, bèta en technologie in educatie.

Deze workshops werden verzorgd door de HvA, UvA, Bètapartners, Erasmus universiteit, het Pre-University College, ArtechLAB Amsterdam/ Breitner Academie, Regius College, Lumion, St. Michaël College, Calandlyceum en de stichtingen ‘Technasium’, ‘Slaag altijd’ en ‘Diversity Talks’.

Uiteraard kwamen scholieren en studenten ook zelf aan het woord over de overstap van het voortgezet- naar het hoger onderwijs:

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief