Terugblik Meet & Greet op 6 maart in de expo Haarlemmermeer

Terugblik Meet & Greet op 6 maart in de expo Haarlemmermeer

Om het steeds nijper wordende lerarentekort samen het hoofd te bieden [1], zijn tal van regionale initiatieven gestart. Eén daarvan is een gezamenlijke Meet & Greet die in het teken stond van ontmoeten, leren en inspireren. Dit event was het resultaat van een samenwerking tussen 44 scholen uit het voortgezet onderwijs en mbo in Haarlem, Haarlemmermeer, Amstelveen en omstreken. Maar liefst tweehonderdvijftig mensen met interesse voor een baan in het onderwijs bezochten deze Expo.

Sandra van Dalen, programmamanager van opleidingsschool H2O en Talent als Docent vertelt: “Peter Heerschop – cabaretier, acteur, docent en lerarenopleider – trapte de avond af met een persoonlijk verhaal over zijn eigen onderwijservaringen. Daarna konden bezoekers kiezen uit verschillende workshops, zoals ‘Hoe om te gaan met jongeren in de klas?’ van trainer Hans Kaldenbach. Hij nam de aanwezigen mee in herkenbare thema’s uit de onderwijswereld en gaf grappige voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van werken met jongeren. Naast enthousiasmeren vonden we het belangrijk om de bezoekers goed te informeren over de diversiteit van het onderwijs. Zo verschilt het nogal of je op een vmbo-school, een gymnasium of een praktijkschool werkt. Ook zijn er allerlei verschillende onderwijsstromingen als Dalton, tweetalig onderwijs en Agora. Op het event kon je in gesprek met medewerkers van alle middelbare scholen en mbo-instellingen uit de regio.”

Opleidingsmogelijkheden en ondersteuning
Sandra: “Werken in het onderwijs betekent dat je je bevoegdheid moet halen. Onze samenwerkingspartners Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit Amsterdam waren daarom aanwezig om informatie te geven over de opleidingsmogelijkheden. Met collega’s van Talent als Docent kon de bezoeker verkennen hoe een eventuele overstap naar het onderwijs het beste gemaakt kan worden. Er was aandacht voor alle aspecten waarmee je te maken krijgt als je in dit vak aan de slag wil.”

Kennismaking en/of meeloopdag
“Bezoekers konden intekenen voor een nadere kennismaking en/of meeloopdag op een school naar keuze. Dat is natuurlijk de beste manier om te ontdekken wat het best bij je past. We hebben inmiddels al meer dan vierhonderd aanvragen binnen. Dat biedt hoop voor de toekomst. Natuurlijk zou het mooi zijn als een groot deel van deze mensen volgend jaar voor de klas staat, maar we vinden het ook al waardevol als iemand een stapje verder komt in zijn of haar oriëntatie. Door de handen ineen te slaan, kunnen we een bijdrage leveren aan de aanpak van het personeelstekort en doen we er alles aan om in de toekomst kwalitatief onderwijs te blijven bieden in onze regio.”

[1] De laatste arbeidsmarktramingen gaan uit van een verwacht tekort van ongeveer 2.500 in 2030.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief