Achterstanden verkleinen met Studenthub op school 

Achterstanden verkleinen met Studenthub op school 

Het Pre-University College van de VU gaat een pilot draaien met Studenthubs op scholen. Een Studenthub is een plek in de school waar een student ingezet wordt om vragen van leerlingen te beantwoorden over studeren. Doel is om de achterstanden op het gebied van aansluiting, die zijn opgelopen door de coronapandemie, te verkleinen. Daarnaast hopen ze uitval en switchen onder eerstegeneratiestudenten in het wo verder te verkleinen. 

Door de coronapandemie zijn en worden leerlingen in het voortgezet wetenschappelijk onderwijs van wie geen van beide ouders op een (Nederlandse) universiteit hebben gestudeerd dubbel geraakt. De achterstand die deze eerstegeneratie aankomende studenten al hadden door het ontbreken van rolmodellen in hun directe omgeving, is nu toegenomen door misgelopen aansluitings- en voorlichtingsactiviteiten die anders op school of op de universiteiten hadden plaatsgevonden. In de groep van eerstegeneratiestudenten op de VU blijkt ook dat uitval en switchen veelvuldig voorkomt. 

Daarom gaat het Pre-University College met de Nationaal Programma Onderwijs (NPO)-gelden leerlingen in het vo op een laagdrempelige manier ondersteunen en begeleiden in de ‘Studenthub’. Dit doen ze door een student van de VU in te zetten die leerlingen begeleidt op alle gebieden die met de voorbereiding op het studeren aan een universiteit te maken hebben. Denk dan ook aan praktische zaken zoals inschrijving en voorbereiding. Het programma Better Prepared 2022 op de VU kan ze daarbij helpen. Al deze kennis heeft de student die in de hub zit.

In maart 2022 gaan er op een paar scholen pilots draaien. Na de zomer kunnen er dan hopelijk meer scholen meedoen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief