Studentenwelzijn: door studenten voor studenten

Studentenwelzijn: door studenten voor studenten

De signalen die we zien, horen en lezen over het welzijn van studenten zijn alarmerend. Zij hebben behoorlijk te lijden onder de coronamaatregelen. Ondanks vele vormen van ondersteuning binnen de ho-instellingen, is het aanbod soms te overweldigend of een te grote drempel. Daarom zetten studenten zich in voor studenten. In dit artikel lees je over drie van deze initiatieven.

Student Wellbeing Point & Panel op de Vrije Universiteit Amsterdam

Wat begon als een idee van de Universitaire Studenten Raad eind 2020, werd afgelopen herfst werkelijkheid: het Student Wellbeing Point & Panel. Na diverse trainingen verzorgd door diverse interne en externe professionals, is in november een team van student-assistenten met veel enthousiasme begonnen aan het tweezijdige project.

Student Wellbeing Point
Het team ‘Wellbeing Point’ voert gesprekken met studenten, zowel fysiek als digitaal. Het bieden van een luisterend oor en preventief signaleren van welzijns-gerelateerde problemen vormen hierbij het voornaamste doel. Speelt er iets ernstigers bij een student? Dan brengen zij de student in contact met de juiste dienst binnen de VU, want de student-assistenten zijn natuurlijk (nog) geen psychologen of studieadviseurs.

Inmiddels zijn er al veel waardevolle gesprekken met studenten gevoerd en zijn de reacties positief. Een merendeel van de gesprekken vond plaats binnen het fysieke Student Wellbeing Point: een gezellige studentenhuiskamer midden op de campus. Het feit dat studenten in een informele setting, eventueel met een kopje thee, rustig kunnen ventileren en er echt naar hen wordt geluisterd doet al veel goed.

Want hoe maak je nu eigenlijk een afspraak met een studentpsycholoog? Welke studievereniging past er het best bij mij? En zijn er trainingen waarmee studenten zelfstandig aan hun mentale weerbaarheid kunnen werken? Dit zijn de vragen waarop studenten antwoord kunnen krijgen bij het Student Wellbeing Point.

Student Wellbeing Panel
Maar op basis waarvan adviseren zij de studenten eigenlijk? Dit is waar het team ‘Wellbeing panel’ in beeld komt. Met één student-vertegenwoordiger per faculteit leggen zij een welzijns-netwerk binnen hun eigen faculteit aan. Zij vergaren de informatie op basis waarvan men in het Student Wellbeing Point de studenten adviseert. De diensten, initiatieven en evenementen op het gebied van welzijn die binnen een faculteit bestaan worden overzichtelijk weergegeven en gedeeld met de studenten van het Point. Komt er vervolgens bijvoorbeeld een rechtenstudent binnenlopen voor advies? Dan krijgt de student advies op maat en wordt er gekeken naar passende mogelijkheden binnen de faculteit.

Radioprogramma voor studenten, door studenten van de HvA-minor Radio

Studenten van de HvA-minor Radio van de opleidingen Communicatie en Creative Business hebben op 27 januari 2022 radio gemaakt voor alle studenten in Nederland, in een marathonuitzending van 12 uur tot middernacht.

De studenten wisselden elkaar af als dj’s vanuit de radiostudio van de HvA. Met dit initiatief wilden zij alle medestudenten in Nederland een hart onder de riem steken. Op het programma stonden onder meer: eerlijke verhalen uit coronatijd, livemuziek, een middagshow en ter afsluiting de Afterparty. De uitzending heette ‘Terug naar de Campus’.

“We vinden dat studenten het de afgelopen tijd wel moeilijk genoeg hebben gehad, dus wij wilden radio maken voor alle studenten in Nederland”, zegt Luc de Vries, student Creative Business aan de HvA, één van de initiatiefnemers van de marathonuitzending. “Maar ook wilden we studenten een hart onder de riem steken, met de boodschap: we zijn er bijna doorheen; het einde is in zicht!”

De insteek was “voor studenten door studenten”, zegt Luc: “We hebben mensen laten inbellen die leuke dingen hebben gedaan in coronatijd. Ook brachten we verhalen die wat minder rooskleurig zijn. We wilden zo eerlijk mogelijk in kaart brengen hoe het is geweest.”

All Ears Amsterdam: een initiatief van UvA-Psychologiestudenten

All Ears is een initiatief voor UvA-studenten, door tweede- en derdejaars Psychologiestudenten van de UvA. All Ears is een telefoonlijn die studenten kunnen bellen als ze een luisterend oor nodig hebben of wanneer ze simpelweg een leuk gesprek willen met een medestudent. Iedere werkdag is de lijn geopend tussen 10.00 en 18.00 uur, en op woensdag tot 22.00 uur.

Initiatiefnemers van All Ears zijn Elin en Merel. Omdat veel studenten tijdens de coronapandemie eenzaam en treurig waren, en het al veel kan helpen om er met iemand over te praten, zijn zij op het idee gekomen om studenten te helpen. Omdat psychologiestudenten goed kunnen luisteren, ontstond het idee van de telefoonlijn. Elin en Merel coördineren het project en het diverse team met vrijwilligers.

Ga voor meer informatie naar: allearsamsterdam.com

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief