Student overspoeld door hoge eisen

Student overspoeld door hoge eisen

Studenten in het hoger onderwijs ervaren een hoge prestatiedruk en stress door een opstapeling van onzekerheden. Ze voelen zich overspoeld door hoge eisen, verwachtingen en verantwoordelijkheden. Dat blijkt uit het rapport ‘Harder Better Faster Stronger?’ van het Trimbos-instituut.

Uit eerder onderzoek blijkt dat ruim de helft van de studenten vorig jaar veel stress ervoer. Net iets meer dan de helft zei prestatiedruk te ervaren. De onderzoekers van het Trimbos-instituut wilden weten waardoor die stress en prestatiedruk ontstaan en hoe deze studenten geholpen kunnen worden.

Het nieuwe onderzoek schetst een beeld van studenten die het hoge tempo van een prestatiegerichte maatschappij proberen vol te houden. Daarbij zijn ze ook nog eens in competitie met zichzelf en anderen. Tegelijkertijd hebben ze last van het hoge tempo en de pieken tijdens hun studie, waardoor ze weinig ruimte voelen om te experimenteren en fouten te maken. Ook komen ze in de knel omdat ze zich verantwoordelijk voelen voor hun ontwikkeling en de manier waarop ze omgaan met druk en stress.

Lees hier het gehele artikel

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief