Schrijven over doelen leidt tot minder uitval: Artikel en opdrachten nu publiekelijk toegankelijk

Schrijven over doelen leidt tot minder uitval: Artikel en opdrachten nu publiekelijk toegankelijk

De start van het hoger onderwijs is voor veel studenten behoorlijk schakelen. Wat kun je als student doen om goed van start te gaan? En wat kun je als docent je studenten laten doen om ze hierbij te helpen?

Uit een net gepubliceerd grootschalig veldexperiment bleek dat studenten die de in dit artikel beschreven goal-setting opdracht kregen significant meer studiepunten haalden en significant minder vaak uitvielen (6 procentpunt minder uitval, 15% lagere kans op uitval). De opdracht bestond uit twee delen. In deel 1 krijgen studenten schrijfoefeningen waarmee ze hun toekomst concreter maken en verbinden met het hier en nu. In het tweede deel werken ze ambitieuze en specifiek doelen uit die ze prioriteren en uitwerken in concrete strategieën.

Goal-setting opdracht gratis beschikbaar
Docenten van de Hogeschool Utrecht en Hogeschool van Amsterdam werkten een gebruiksvriendelijke versie van deze interventie uit die publiekelijk beschikbaar is via deze link. Dit is een versie die je als docent makkelijk uit kunt delen en waarmee studenten (of scholieren) zelfstandig aan de slag kunnen.

Achtergrondinformatie
Zie ook de opname van de presentatie van Izaak Dekker tijdens de netwerkbijeenkomst van 21 juni 2022.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief