Scholen en bedrijven brainstormen over leerlingactiviteiten

Scholen en bedrijven brainstormen over leerlingactiviteiten

Hoe krijgen we meer jongeren enthousiast voor bèta en techniek? Vanwege het grote tekort aan technisch personeel, is het van belang om jongeren te motiveren voor een carrière in de technologie. Daarom organiseerden netwerkorganisaties Bètapartners en Techportal op dinsdag 16 januari een brainstormsessie met bedrijven, scholen en andere instanties uit de regio Noord-Holland en Flevoland over manieren om meer jongeren enthousiast te krijgen voor bèta en techniek.

Meer jongeren motiveren voor bèta en technische opleidingen en banen, moet het aantal studenten in het bètatechnisch onderwijs doen toenemen. Door effectieve Loopbaan Oriëntatie Begeleiding (LOB) kan er een verbinding gemaakt worden tussen de vakinhoud op school en mooie beroepsperspectieven. Bètapartners en Techportal organiseren al jarenlang LOB-activiteiten voor jongeren bij bedrijven, zoals bedrijfsbezoeken (Collegetours) en workshops door verschillende bedrijven (Career Day). Activiteiten die goed ontvangen worden, maar wat zijn de voor- en nadelen van deze activiteiten? En zijn er wellicht nog andere activiteiten mogelijk?

Creatieve oplossingen
Door met verschillende partijen te brainstormen, willen Bètapartners en Techportal tot andere creatieve oplossingen komen waardoor meer jongeren het mooie technische vak gaan ontdekken. Tijdens de brainstormsessie bij Tata Steel in Velsen-Noord – waar 44 medewerkers van 12 bedrijven, 12 scholen en 5 overige instellingen aan deelnamen – kwamen allerlei ideeën naar voren: variërend van het continueren van de Career Day en de Collegetours tot virtuele bedrijfsbezoeken, gastlessen, filmpjes, praktische opdrachten en een database waarin bedrijven aangeven waarvoor scholen bij hen terecht kunnen. De verschillende scenario’s zijn verder uitgewerkt en besproken tijdens de Career Day op 7 maart met bedrijven. Tijdens het Bètapartners bètacoördinatorenoverleg op 15 april zullen de scenario’s met de scholen besproken worden. Wordt vervolgd!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief