Podcast ‘De Loopbaancoach’ – Kansenongelijkheid in het onderwijs

Podcast ‘De Loopbaancoach’ – Kansenongelijkheid in het onderwijs

Kansenongelijkheid in het onderwijs

“Mensen die de wind mee hebben voelen hem niet”

Onderwijs zou de grote gelijkmaker moeten zijn en de kansenongelijkheid tegengaan, maar door het groeiende aantal hoogopgeleiden ontstaat er een opwaartse druk en de behoefte om zich aan de top weer te onderscheiden. Louise Elffers noemt het een slang die zichzelf in de staart bijt. En hoewel we willen geloven dat het meritocratische principe leidend is in onze samenleving; je merites; talent en inzet bepaalt de mate van je succes, blijkt dit in de praktijk helaas niet het geval.
Louise Elffers is lector Kansrijke Schoolloopbanen in een Diverse Stad aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij houdt zich bezig met de inrichting van onderwijs(stelsels) en de invloed van die inrichting op de schoolloopbanen van jongeren met verschillende onderwijs- en thuisachtergronden. Daarbij hebben vraagstukken rond kansengelijkheid in het onderwijs haar bijzondere interesse.
Louise Elffers schreef het boek De bijles generatie. Door Trouw uitgeroepen als beste non-fictie boek van 2018. Haar tweede boek Onderwijs maakt het verschil is in de maak.
“Kansengelijkheid, niemand is er tegen” zegt Louise Elffers, “maar wat betekent het dan?”
In deze podcast geeft Louise antwoord op wat er volgens haar in het Nederlands onderwijsstelsel zou moeten gebeuren en welke rol de loopbaanbegeleider hierin kan spelen.

Open hier de podcast.

De Loopbaancoach is De Podcast voor loopbaanprofessionals.
Deze podcast is een initiatief van Leergang Loopbaancoaching (HvA). We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

Presentatie: Japke Ebbinge

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief