Ontwikkeling ‘sticky campus’ Inholland Amsterdam

Ontwikkeling ‘sticky campus’ Inholland Amsterdam

Hoe realiseren we een gebouw waar studenten en docenten gelukkig van worden? Een ‘hogeschoolgebouw van de toekomst’ waarin we eigentijds kunnen leren, onderzoeken en werken? En hoe ontwikkel je een ‘sticky campus’, een omgeving waar je graag wat langer blijft hangen na je studieactiviteiten? Uitdagende vragen waarop Merel de Boer (Projectleider gebruikerstraject nieuwbouw) antwoorden probeert te krijgen.

Merel is aangetrokken om bij de nieuwbouw van Inholland in de Amsterdamse Sluisbuurt het ‘gebruikerstraject’ te leiden. Zij houdt zich onder andere bezig met de inrichting en de faciliteiten die in het nieuwe Inholland-gebouw komen. Dat doet ze sinds het begin van het project, ruim drie jaar geleden. Merel: “Alle puzzelstukjes beginnen nu in elkaar te passen. We werken aan een eigentijds, open en transparant gebouw dat straks echt moet gaan bruisen.”

Merel en haar team hebben een plekje in de hal van het Inholland-gebouw in Diemen en daar kun je volgen hoe de bouw vordert. Er hangen schermen met informatie en via een camera is de bouw live te volgen. Merel: “Steeds vaker horen we studenten enthousiast reageren. Onze deur staat altijd open en onlangs hoorde ik een paar jongens tegen elkaar zeggen: ‘Het wordt daar echt f*cking mooi!’. Dat vind ik geweldig om te horen. Ook tijdens de Open Dagen horen we studenten en docenten zeggen: ‘Ik kan niet wachten tot we daarheen gaan’. Kortom, de nieuwbouw gaat hier steeds meer leven.”

Student Adviesteam Nieuwbouw
Niet alleen docenten en ondersteunend personeel, ook studenten worden nauw betrokken bij de keuzes die voor de indeling en inrichting van het nieuwe gebouw moeten worden gemaakt. Merel: “We gaan regelmatig te rade bij ons Student Adviesteam. Wel vragen deze studenten bijvoorbeeld over de gastvrijheid: wat is er nodig om je welkom te voelen? Waar heb je dat prettig ervaren en wat kunnen wij daarvan leren? Maar het gaat ook over lokalen en studieplekken die we met deze studenten samen ontwerpen. Zij adviseren veel ruimte voor actieve, afwisselende lesvormen en bijvoorbeeld in hoogte verstelbare stoelen. In het nieuwe gebouw komen veel specials, zoals laboratoria, een opnamestudio, ruimte voor startups, een escaperoom en een groot dakterras. Dat moeten allemaal fijne, inspirerende plekken worden.”

De basis van het nieuwe gebouw staat vast, maar verder wordt alles zo flexibel mogelijk. Merel: “Onderwijs is altijd in ontwikkeling en daar willen we zoveel mogelijk rekening mee houden. Natuurlijk staan de buitenmuren vast, maar binnen willen we zoveel mogelijk tafels en stoelen op wieltjes bijvoorbeeld. We doen daar nu al pilots mee, zodat studenten kunnen ervaren wat ze in de nieuwbouw kunnen verwachten en we onze ideeën ook alvast kunnen evalueren. Het is echt de bedoeling dat studenten de ‘sticky campus’ ook binnenlopen als ze geen les hebben. Dat zit ‘m in grote en kleine dingen als verschillende studie- en ontmoetingsplekken waar je samen aan een project kunt werken, een goede koffiebar, een fijn dakterras en een game-room.”

Verbinding met de omgeving
Het nieuwe gebouw heeft een duidelijke verbinding met de omgeving. Merel: “Eromheen komen studentenhuizen, winkels, horeca en bijvoorbeeld een zwembad. En er komen openbare functies in het gebouw, zoals een koffiecorner op een van de hoeken die ook toegankelijk is voor buurtbewoners en -bezoekers. In Diemen staat een groot hek om het pand, dat gaan we op de nieuwe plek niet meer doen. En we zijn met het Sluislab natuurlijk nu al in de wijk aanwezig. Zo leren we de buurt al een beetje kennen.”

Persoonlijk en dichtbij is het motto van Inholland en ook dat is straks terug te zien in het nieuwe gebouw. “Inholland heeft een duidelijke strategische koers waar dit gebouw bij aansluit. Het is zeer duurzaam, persoonlijk en maakt verbinding met onze buurt. Het is kleinschalig, maar heeft wel alle faciliteiten. Het is open en transparant en biedt studenten en docenten daarmee veel ruimte voor ontmoeting. Duurzaamheid en creativiteit zijn ook belangrijke pijlers onder de strategie en daarmee van groot belang voor de nieuwbouw. Zo leeft de grote groene route door het gebouw straks van het opgevangen regenwater, komt er een ‘makerspace’ waar je prototypes kunt maken en is er veel ruimte voor expositie en kunst. Dat zijn de puzzelstukjes waar ik het eerder over had. Alles komt samen in dit gebouw.”

Even wennen
Iedereen moet straks vast nog even wennen aan de nieuwe plek. “Zo’n verandering is altijd spannend. Een groot aantal docenten werkt al heel lang in Diemen, zij laten een stukje geschiedenis achter zich. Natuurlijk is daar begrip voor en zullen we hen de komende maanden goed informeren, zodat iedereen straks snel z’n draai gaat vinden in het nieuwe pand.”

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief