Ondersteuning van mbo- en ho-studenten

Ondersteuning van mbo- en ho-studenten

Circa 40% van de studenten heeft een chronische ziekte, fysieke beperking, psychische klachten, autisme (ASS), ADHD, ADD, dyslexie of dyscalculie. Ook zijn er veel studenten die studeren in een bijzondere omstandigheid. Op het landelijk platform onbelemmerdstuderen.nl komt alle informatie samen over mogelijke voorzieningen en (financiële)regelingen. Denk bijvoorbeeld aan onderwijs- en toetshulpmiddelen, aangepaste studieplanning, advies en begeleiding, hulp bij stage of werk, cursussen of extra geld om de studie te kunnen volgen.

Voorzieningen en aanpassingen maken de wereld eerlijker!

Wat hebben (aankomende) studenten nodig in het mbo- of hoger onderwijs?
Studenten kunnen problemen ervaren bij de toegankelijkheid van de school, het volgen van lessen of bijvoorbeeld het maken van toetsen. Het kan ook zijn dat ze angst of stress ervaren, zich moeilijk kunnen concentreren of hulp nodig hebben bij het plannen van hun studietaken. Ook kan het vinden van een stage of werk lastig zijn.

Voorkom dat deze studenten onnodig beginnen met een studieachterstand of er een oplopen! Verschillende aanpassingen of voorzieningen helpen hen daarbij. Zoals onderwijs- en toetshulpmiddelen, aangepaste studieplanning, advies en begeleiding, cursussen en trainingen of extra geld om hun studie te kunnen volgen. Onbelemmerdstuderen.nl is de wegwijzer die hen daarbij helpt.

Informatiepunt: een brug tussen belemmeringen en aanpassingen
De website is bedoeld om een brug te slaan tussen een belemmering of diagnose en mogelijke voorzieningen die hiervoor beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld dat studeren in een prikkelarme ruimte behulpzaam kan zijn voor studenten met concentratieproblemen. Of dat studenten, die niet kunnen werken vanwege hun beperking, financiële mogelijkheden hebben vanuit de gemeente. De website heeft ook een optie om een test te doen waarmee studenten kunnen zien waar zij mogelijk aanspraak op kunnen maken. De uitslag van deze test kunnen studenten opslaan om dit op school te tonen. Via ‘Vind mijn school’ kunnen ze direct doorklikken naar een pagina met schoolspecifieke informatie.

Draag bij aan het studie- en studentsucces
Breng studenten op de hoogte van de mogelijkheden!

  • Wijs je studenten op www.onbelemmerdstuderen.nl.
  • Vermeld www.onbelemmerdstuderen.nl op de website van je onderwijsinstelling.
  • Vraag flyers en/of posters aan via algemeen@ecio.nl om deze website bij je studenten onder de aandacht te brengen.

Meer informatie
Heb je vragen of ideeën voor de website? Neem dan contact op met Franka van de Wijdeven van het Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) via algemeen@ECIO.nl.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief