Nieuws van het Pre-University College in coronatijd

Nieuws van het Pre-University College in coronatijd

Nieuws van het Pre-University College in coronatijd

Het Pre-University College is volop in ontwikkeling en heeft een aantal masterclasses online aangeboden, met mogelijkheid vragen te stellen na afloop van elk college. Het PUC en Bètapartners zijn samen een online platform profielwerkstuk(pws) aan het ontwikkelen. Tevens komt er zeer binnenkort een online module ‘profielwerkstukstarter’. Zie het andere nieuwsbericht hierover.

De eerste masterclasses voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs waren eind februari van start gegaan. Het programma “profielkeuze derde klas” was voor dit schooljaar bijna afgerond. De “profielwerkstukstarter” was volop aangevraagd door docenten van verschillende scholen  en ingepland voor dit voorjaar. En dan niet te vergeten de “nascholing pws”: die had nog één laatste trainingsdag (over het beoordelen van profielwerkstukken) voor de boeg. Ook de professionaliseringsteams waren aan hun onderzoek bezig en de vruchten voor het onderwijs te verzamelen. Als scholennetwerk waren we druk aan het nadenken over het programma voor het komend school/studiejaar als er meer scholen lid zouden worden. Maar toen was het 12 maart 2020 en dat staat in mijn geheugen gegrift: het covid-19 legt ook het live contact op de VU stil. Maar we gingen online door met alles!

Wat zijn we gaan doen?  Dat was in eerste instantie verplaatsten van data, maar al snel bleek dat toch niet mogelijk te zijn. Er zijn scholen die hun leerlingen graag de masterclasses online willen aanbieden. We zijn bezig gegaan en vier masterclasses die al begonnen waren, gaan digitaal verder.  Twee nog niet begonnen masterclasses gaan vanaf deze week in z’n geheel online plaatsvinden. Het ontwikkelen van online masterclasses geeft een nieuwe input voor het verder doorontwikkelen van het programma van het Pre-Univeristy College.

Een goed voorbeeld is de masterclass “Illusies en waarnemen”, die op 16 april online van start gaat. Voor elk college (het zijn er vier) heeft de docent verschillende video’s gemaakt, die binnen een bepaald tijdslot online bekeken kunnen worden door de leerlingen. Aansluitend is er een vraqenuurtje waarin het onderwerp, tussentijdse opdrachten en het onderzoek worden besproken.

Ja, de leerlingen doen ook een eigen onderzoek en die gaan ze bij het laatste college dan ook online presenteren! De masterclassstudent (student-assistent) heeft hierin een belangrijke functie. Zij/hij leidt het proces, helpt de leerlingen en motiveert hen om de stof te verwerken. Het PUC heeft een speciaal onzichtbaar en afgeschermd YouTube kanaal, zodat de leerlingen op een veilige manier hun vragen kunnen stellen.

Ook voor het programma “profielwerkstukstarter” zijn wij online modules aan het ontwikkelen. We gaan binnenkort een pilot doen en dan kijken we hoe we hier verder mee kunnen gaan.

Dus volop ontwikkeling bij het Pre-University College en de inzet van de docenten en studenten die meedoen is geweldig. Dat gebeurt op alle scholen ook en ik ben zeer blij met dit omdenken. Al mis ik het live contact wel.

Door Loes Mulders

Meer informatie: website PUC

Of neem contact op: L.A.J.mulders@vu.nl

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief