Nieuwe themapagina open leermaterialen op onderwijskennis.nl

Nieuwe themapagina open leermaterialen op onderwijskennis.nl

Benieuwd naar de potentiële voordelen van leermaterialen, die vrij beschikbaar zijn op het internet? Ontdek het op deze themapagina op onderwijskennis.nl. Waar moet je aan denken als je zelf open leermaterialen wilt gebruiken? Op deze themapagina vind je praktische tips voor zowel individuele docenten als onderwijsinstellingen in het mbo, hbo en wo.

Open leermaterialen, ook aangeduid als Open Educational Resources (OER), zijn leermaterialen zoals presentaties, lesplannen, kennisclips, open tekstboeken en open cursussen die vrij beschikbaar zijn via het internet en waarvan de makers de gebruiker toestemming geven om het materiaal aan te passen en te verspreiden.

Naar het voorbeeld van buitenlandse universiteiten, waarbij het Massachusetts Institute of Technology (MIT) vooropliep, begon de Open Universiteit in 2006 als eerste in Nederland in het hoger onderwijs met het creëren en delen van open leermaterialen. Dit initiatief werd gevolgd door verschillende onderwijsinstellingen, van basisscholen tot universiteiten. Deze ontwikkelingen werden deels gestimuleerd door de overheid. Op wereldwijd niveau is de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) een van de belangrijke aanjagers van de ontwikkeling van open leermaterialen. Dit omdat UNESCO (2019) open leermaterialen ziet als een belangrijk middel voor het realiseren van drempelloze toegang tot het onderwijs voor iedereen (Sustainable Development Goal 4).

Maar wat kunnen de voordelen zijn van het gebruik van open leermaterialen voor jou en jouw organisatie? En wat zijn belangrijke overwegingen als je zelf open leermaterialen wilt gebruiken of de adoptie ervan wilt stimuleren? In het overzichtsartikel, aangevuld met praktische handvatten, praktijkvoorbeelden en verdiepende bronnen, vind je het antwoord op deze vragen op onderwijskennis.nl.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief