Nieuw boek: Speelruimte voor identiteit

Nieuw boek: Speelruimte voor identiteit

Een boek over samenwerken aan veerkrachtige identiteitsvorming voor jongeren

De coronacrisis is voor veel jongeren een grote uitdaging die een schaduw werpt over hun toekomst. Mogelijkheden om elkaar te ontmoeten zijn beperkt, terwijl jongeren contact met anderen hard nodig hebben. Bovendien zijn bestaande vormen van kansenongelijkheid de afgelopen twee jaar groter geworden. Hoe word je jezelf in een tijd waarin je letterlijk op afstand van anderen moet blijven? Hierover schreven Stijn Sieckelinck (lector Youth Spot aan de Hogeschool van Amsterdam) en Femke Kaulingfreks (lector Jeugd en Samenleving bij Inholland) het boek ‘Speelruimte voor identiteit’.

In dit boek, dat 27 januari jl. verscheen, laten de auteurs zien hoe jongeren zich toch positief kunnen ontwikkelen in een tijd waarin de afstand tussen verschillende groepen in de samenleving soms onoverbrugbaar lijkt. Zij portretteren zes pedagogische praktijken, zoals jeugdtheater, waarin deze uitdaging samen met jongeren wordt opgepakt.

De praktijken openen een ruimte waarin gespeeld kan worden met identiteiten. Betrokken begeleiders coachen niet alleen jongeren in hun eigen bewustwordingsproces, maar bouwen ook aan gemeenschappen en zijn belangenbehartigers. Zij werken er samen met jongeren aan om in deze tijd waarin de politiek steeds vaker het verleden als kompas neemt, individuele en collectieve toekomstdromen levend te houden.

Over de auteurs
Stijn Sieckelinck (1980) is pedagoog en als lector Youth Spot jongerenwerk verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. Femke Kaulingfreks (1981) is antropoloog, filosoof en als lector Jeugd en Samenleving verbonden aan Hogeschool Inholland. 

Podcasts
Op basis van het boek is een reeks van podcasts gemaakt over de zes pedagogische casussen over hoe je als professional kunt werken aan de veerkracht van jongeren. Beluister hier de podcasts. 

Netwerkbijeenkomst
Tijdens de OPeRA-netwerkbijeenkomst over leerlingen- en studentenwelzijn op 20 januari 2022 sprak Femke Kaulingfreks over veerkrachtontwikkeling bij jongeren. Bekijk hier het verslag, de opname en de presentatie van deze bijeenkomst.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief