Netwerkbijeenkomst 23 januari 2024: “Buitenste-Binnen”

Netwerkbijeenkomst 23 januari 2024: “Buitenste-Binnen”

Op dinsdag 23 januari vond de OPeRA-netwerkbijeenkomst plaats met als thema ‘Buitenste-Binnen’ over aansluiting en de rol van ervaringsleren in het vo, hbo en wo’.

Hoe zorg je dat de wereld buiten de school een positieve invloed kan hebben op een succesvolle aansluiting van leerlingen als zij gaan studeren in het hoger onderwijs?

Zoals het vergroten van de eigen leefwereld door o.a. interesses en talenten te ontdekken, hulp bij studiekeuze en loopbaanoriëntatie en door reflectie op de ervaring. Centraal stond de vraag hoe dit op dit moment wordt toegepast in het vo, hbo en wo en hoe ervaringsleren bijdraagt aan vo-ho aansluiting. Tijdens de bijeenkomst waren er presentaties over de volgende onderwerpen:

  • Wat levert het vo-leerlingen op om aan ervaringsleren te doen (vo)?
  • Wervingsbeleid in het vo en de rol van ervaringsleren op de hotelschool (hbo)
  • A Broader Mind (wo)

In de eerste presentatie ging Yasin Yaylali (leraar/auteur/Meesters met Dromen) in gesprek met een aantal oud-leerlingen en studenten die vertelden wat zij in het voortgezet onderwijs aan ervaringsleren hebben gedaan, hoe ze dat hebben kunnen benutten bij het maken van een studiekeuze en het voorbereiden op gaan studeren.

De twee gastsprekers van deze netwerkbijeenkomst waren:

  • Marjolein Zweekhorst (hoogleraar Innovation and education, Athena Institute, Vrije Universiteit Amsterdam),
  • Hossam Haggag (Management, leadership development, and talent acquisition, Hotelschool Den Haag).

Vervolgens was er een uitwisseling in subgroepen over hoe de ervaringsleren kan bijdragen aan een succesvolle aansluiting en leerling- en studentsucces. En om te reflecteren op mogelijkheden voor toepassing in de eigen praktijk. Iedere school/instelling is anders en vraagt om een unieke aanpak.

Dagvoorzitter was Roelof Eleveld, voorzitter van OPeRA. Hij vroeg ter afsluiting de deelnemers kort de belangrijkste ideeën plenair te delen.

Presentaties
U kunt de gehele presentatie van deze netwerkbijeenkomst hier downloaden.

De volgende presentaties werden gegeven.

Presentatie 1 (ervaringsleren in het vo): wat levert het vo-leerlingen op om aan ervaringsleren te doen? / Yasin Yaylali

Door Yasin Yaylali (Leraar/Auteur/Meesters met Dromen) en verschillende oud-leerlingen/ studenten

Yasin Yaylali ging in gesprek met een aantal studenten die vertelden wat zij in het voortgezet onderwijs  Gespreksleider studenten - Yasin Yaylali (Leraar/Auteur/Meesters met Dromen) aan ervaringsleren hebben gedaan, hoe ze dat hebben kunnen benutten bij het maken van een studiekeuze en het voorbereiden op gaan studeren. Onder andere een gesprek met een student die het programma Leraar voor een Dag heeft gevolgd: Over Leraar voor een Dag – Gemeente Amsterdam.

Leraar voor een Dag wordt georganiseerd door de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool IPABO in samenwerking met Amsterdamse scholen en de gemeente Amsterdam. Een meeloopstage om van het vak te proeven, te ervaren of er enthousiasme voor de lerarenopleiding kan bijdragen aan een passende studiekeuze en aan het terugdringen van het lerarentekort.

Presentatie 2 (ervaringsleren in het hbo): Applicant Odyssey at Hotelschool The Hague / Hossam Haggag

Door Hossam Haggag (Management, leadership development, and talent acquisition, Hotelschool Den Haag)

Een reis ontworpen niet alleen om studenten te selecteren, maar om hun succes tijdens hun studie Hossam Haggag (Management, leadership development, and talent acquisition, Hotelschool Den Haag)en gedurende hun veelbelovende loopbanen in de dynamische wereld van gastvrijheid te voorspellen. Het uitgebreide selectieproces van de Hotelschool, verweven met een rijke mix van tests die IQ, EQ en AQ meten. Hossam zal het ook hebben over het gebruik van gegevensanalyse om de weg te effenen voor een objectieve selectie van een diverse en getalenteerde groep toekomstige leiders in de gastvrijheidsbranche. De nadruk op het behandelen van elke aanvrager afzonderlijk, waarbij gebruik wordt gemaakt van op gegevens gebaseerde inzichten om acties af te stemmen op de strategische doelen van Hotelschool Den Haag. Volgens Hossam gaat het niet alleen om selectie, maar ook om het koesteren van een oprechte verbinding met de toekomst van het onderwijs en de carrières in de gastvrijheidssector.

Deze presentatie werd in het Engels gegeven.

Presentatie 3 (ervaringsleren in het wo): A Broader Mind / Marjolein Zweekhorst

Door Marjolein Zweekhorst (hoogleraar Innovation and education, Athena Institute, Vrije Universiteit Amsterdam)

Marjolein vertelde in haar presentatie hoe ervaringsleren op de universiteit ingevuld Marjolein Zweekhorst (hoogleraar Innovation and education, Athena Institute, Vrije Universiteit Amsterdam) kan worden. Studenten worden uitgedaagd om over de grenzen van de studie, naar de maatschappij én naar zichzelf te kijken. Ze krijgen volop de gelegenheid om zich als student te ontwikkelen, niet alleen op academisch, maar ook op persoonlijk en maatschappelijk vlak. Op de VU noemen we dat een ‘Broader Mind’. Immers, na de studie gaan ze aan de slag in heel verschillende omstandigheden met heel diverse mensen, vanuit allerlei disciplines. Goed om hen daar alvast op voor te bereiden. Er kunnen diverse activiteiten gekozen worden, zoals cursussen gericht op persoonlijke ontwikkeling, vaardigheden en maatschappelijke bewustwording, de handen uit de mouwen steken bij Community Service Learning waarbij gewerkt wordt aan persoonlijke en professionele vaardigheden en maatschappelijke impact maken met een vraagstuk van de toekomst.

Subgroepen
Na deze drie presentaties gingen de aanwezigen uiteen in subgroepen om naar aanleiding van deze presentaties uit te wisselen over wat de inzichten betekenen.

De dagvoorzitter vroeg ter afsluiting de deelnemers kort de belangrijkste ideeën plenair te delen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief