Meer arbeidsperspectief: Training voor jongeren met een functiebeperking

Meer arbeidsperspectief: Training voor jongeren met een functiebeperking

Voor jongeren (14 t/m 27 jaar) met een beperking start in januari 2023 weer een gratis training van de Realisten Academie: de inclusie-makers. Met als doel: een boost voor hun persoonlijke en professionele ontwikkeling en een realistisch beeld van hun talenten en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd zet de academie zich in voor een gelijkwaardige arbeidsmarkt. De training kunnen jongeren volgen naast hun studie. Naast individuen kan ook een gehele klas de training volgen. Wijs jongeren met een arbeidsbeperking op deze kans.

De ‘Realisten Academie: De inclusie-makers’ heeft een landelijke aanpak met regionale impact. Met gratis training en begeleiding krijgen jongeren met een beperking een realistisch beeld van hun talenten en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd zetten zij zich in voor een gelijkwaardige arbeidsmarkt. Dit doen ze met pitches en het delen van hun persoonlijke verhaal bij verschillende organisaties. Kweek-pools en de RealistenRaad zorgen voor regionale impact.

Waarom de inclusie-makers?
Nog vaak staan jongeren met een beperking aan de zijlijn. Zij hebben minder vaak een betaalde (bij)baan dan andere jongeren. Met de RealistenRaad en kweek-pools werken we aan een verankering binnen regio’s. Zo kunnen we nog beter aansluiten op de (begeleidings)behoeften van deze jongeren. Zij worden tevens gefaciliteerd met netwerken waarmee ze hun sociaal kapitaal kunnen opbouwen en daarmee hun baankansen kunnen vergroten.

De Realisten Academie in een notendop
In een tijdsbestek van zes maanden, met een tijdsbesteding van 3,5 uur per week, worden de jongeren opgeleid tot Realist. Ze krijgen een basistraining, intervisiesessies, een keuzeprogramma en gaan – met een interactief gesprek of het geven van een pitch – in gesprek met werkgevers. Daarna krijgen ze een plek in een regionale ‘kweek-pool’ om met elkaar in contact te komen en te blijven leren van elkaar en externen. Ook kunnen ze deelnemen aan een RealistenRaad: een groep van jongeren die bij een werkgever meekijkt wat deze werkgever moet en kan doen om meer inclusief te worden. Na afloop ontvangen de Realisten twee certificaten waarmee ze op de arbeidsmarkt hun competenties en vaardigheden kunnen laten zien. Een goede aanvulling op hun cv:

Kweek-pools voor regionale impact
In een regionale kweek-pool delen de jongeren met elkaar hun persoonlijke ervaringen, netwerken en mogelijkheden voor banen. En moedigen ze elkaar aan. Ze worden tevens in contact gebracht met regionale instanties en organisaties. Hierdoor krijgen ze meer kansen op een baan. De Kweek-pools hebben een alumni-functie en zijn blijvend aanwezig binnen de regio’s. Het zijn en blijven ontmoetingsplekken voor de deelnemers; de inclusie-makers.

RealistenRaad
Als jongere met een arbeidsbeperking is het vaak lastiger om een baan te vinden dan anderen. De RealistenRaad pakt dit probleem aan. De jongeren gaan hier samen met organisaties aan de slag voor meer arbeidsmarktkansen. Want als ervaringsdeskundige weten zij wat nodig is om zonder belemmering te kunnen werken.

Wie kan er deelnemen aan de Realisten Academie: de inclusie-makers?
De Realisten Academie is voor jongeren met een beperking (14-27 jaar) die opgeleid willen worden tot Realist. Ook kan een gehele klas deelnemen aan de Realisten Academie. Ook als organisatie kan je je aanmelden om je studenten of collegae te inspireren met een pitch of interactief gesprek van een Realist. Zo doorbreken we samen taboes op arbeidsbeperkingen en werken we aan gelijke arbeidsmarktkansen voor iedereen.

De initiatiefnemers
Het MDT-project is een initiatief van CNV Jongeren, Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO), Onbeperkt aan de slag en Stichting Alexander. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door ZonMW.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief