Keynote sprekers

Startconferentie 2017

Frank van der Duyn Schouten

Hoogleraar Operations Research aan de Vrije Universiteit (tevens oud-rector VU) en initiatiefnemer netwerk OPeRA

In zijn inleiding geeft Frank van der Duyn Schouten aan hoe hij, door zijn ervaringen met het Pre-University College van de Vrije Universiteit en ook door gesprekken met een aantal schoolleiders en de Bètapartners, zich realiseerde dat we als vo en ho samen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het studiesucces van leerlingen en aan een goede voorbereiding van leerlingen en studenten op de arbeidsmarkt. Zo ontstond het idee voor een inclusief en verbindend programma voor leerlingen en docenten in het voortgezet en hoger onderwijs in Amsterdam en de rest van Noord-Holland en Flevoland: Onderwijspartners Regio Amsterdam.

Jet Bussemaker

Voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Jet Bussemaker ging in gesprek met Mariam Tachaout (5 vwo), Zina Antonian (Bachelor Toegepaste Psychologie) en Elisa van Zanten (Bachelor Science Business and Innovation) over de vraag hoe je je het beste kunt voorbereiden op je studiekeuze. Daarnaast konden de aanwezige leerlingen en studenten vragen stellen aan de minister. Ze vroegen onder andere hoe de minister zelf haar overstap van leerling naar student heeft ervaren. De indruk was dat zij het lastig heeft gevonden, omdat ze zeven jaar over haar opleiding heeft gedaan. Op de vraag welke beleidspunten ze hoopte dat haar opvolger mee zal nemen in de nieuwe regeerperiode, antwoordde de minister simpel: “Alles”.

Marie-José Goumans

Hoogleraar Moleculaire Cardiovasculaire Celbiologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum en alumna Jonge Akademie KNAW

In haar onderzoek bestudeert Marie-José Goumans hoe uit stamcellen de beste hartspiercellen gemaakt kunnen worden. De stamcellen isoleert zij uit hartoortjes, een soort blinde darm van het hart, die mensen zonder probleem kunnen missen. In haar keynote is zij ingegaan op de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat leerlingen en studenten nieuwsgierig blijven, zodat ze de kunst om zich te verwonderen niet kwijtraken.