Inhoud motivatiebrief voorspelt studiesucces masterstudenten

Inhoud motivatiebrief voorspelt studiesucces masterstudenten

Komt interesse in de specifieke inhoud van een masteropleiding meer terug in een motivatiebrief, dan presteert de kandidaat vervolgens beter. Dat blijkt uit Utrechts onderzoek naar de samenhang tussen motivatiebrieven en studiesucces bij masteropleidingen. Motivatiebrieven kunnen intrinsieke motivatie blootleggen, en zijn daarmee heel bruikbare selectie-instrumenten, aldus de onderzoekers.

Motivatie is een veelgebruikt selectiecriterium voor opleidingen met een capaciteitsbeperking. Instrumenten zoals een motivatiebrief moeten toelatingscommissies zicht geven op de niet-cognitieve kwaliteiten van studenten. Het meten van motivatie is echter tijdverspilling, schreven Groningse onderzoekers in 2021: motivatie voorspelt geen studiesucces en zet studenten met een lagere sociaaleconomische status op achterstand.

Eerder promotieonderzoek van de Utrechtse onderzoeker Karlijn Soppe liet iets anders zien. Voor opleidingen buiten de STEM-sectoren bleken interesse en motivatie van kandidaten belangrijke voorspellers van studiesucces.

Lees hier het gehele artikel in Science Guide.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief