13 mei HvA helpt studiekiezers online bij hun studiekeuze
De maatregelen vanwege het coronavirus hebben een grote impact. Toch blijkt uit onderzoek dat de meeste examenkandidaten hun studiekeuze daar niet door laten bepalen. De maatregelen zijn ingegaan tegen het einde van het studiekeuzeseizoen dat grofweg loopt tot 1 mei. Bij de HvA stond nog een open avond op de agenda. En een serie verdiepende activiteiten zoals student voor een dag, meelopen en proefstuderen.
Die, en andere, activiteiten organiseren we nu online.
Online open avond HvA
Met de online open avond op 7 april wilde de HvA de doelstellingen van een open avond op locatie zo dicht mogelijk benaderen. Studiekiezers de mogelijkheid bieden opleidingen te vergelijken, informatie te vergaren, sfeer te proeven en met docenten en studenten in contact te komen. In amper twee weken tijd zetten we de open avond op locatie volledig om naar een online variant.
Op de online open avond konden bezoekers:
- sfeer proeven met de vele video’s die gemaakt zijn door studenten;
- telefonisch vragen stellen aan Studievoorlichting, studentendecanen, de studentenadministratie, studenten en ervaringsdeskundigen over de overstap van mbo naar hbo, studenten en ervaringsdeskundigen over studeren met een functiebeperking;
- een studiekeuzegesprek voeren met een keuzecoach;
- live presentaties en chatsessies met studenten en docenten van de opleidingen bijwonen
- 1-op-1 in gesprek gaan met coördinatoren van een aantal opleidingen;
- opleidingsvideo’s en van te voren opgenomen presentaties over de opleiding bekijken.
We mochten ruim 2.100 studiekiezers welkom heten op de online open avond. Opvallend daarbij was dat meer dan de helft van deze studiekiezers al eerder een open dag bij de HvA had bezocht. Studiekiezers gaan traditiegetrouw in deze periode van het jaar de laatste noodzakelijke informatie inwinnen om de studiekeuze te bevestigen. Het aantal bezoekers was minder dan op een avond op locatie. De aanmeldperiode voor deze online versie was aan de korte kant en het heeft tijd gekost om de juiste techniek te vinden en de activiteiten in te richten.
Het goede nieuws is dat veel opleidingen ook in de periode na de online open avond nog studiekeuzeactiviteiten aanbieden, veelal in de vorm van persoonlijke gesprekken en online meelopen.
In totaal deden 56 opleidingen mee met 396 verschillende live chat sessies, live presentaties en studiekeuzegesprekken. Er viel dus wat te kiezen.
En dat werd gewaardeerd. Uit de evaluatie blijkt dat 66% van de bezoekers een goed of uitstekend beeld van de opleiding heeft gekregen.
Als HvA zijn we trots op de samenwerking en de snelheid waarmee we dit evenement min of meer ‘uit de grond hebben gestampt’. Met als beloning tevreden studiekiezers én media-aandacht in Nieuwsuur, het late NOS Journaal en de Nieuwsapp NOS.
Informatie blijft beschikbaar
De presentaties van de open avond blijven online beschikbaar. Studiekiezers kunnen terecht op de pagina ‘wat kan ik doen?’ voor meer online studiekeuzeactiviteiten. Bijvoorbeeld om aan te melden voor een studiekeuzegesprek. Verder vertelt in elk geval tot de meivakantie elke werkdag een andere student live op Instagram over zijn opleiding en beantwoordt hij vragen. Studiekiezers kunnen zo online meelopen. Een aantal opleidingen biedt daarbij nog de mogelijkheid tot een persoonlijk gesprek met een coördinator van de opleiding.
Student in de klas
Normaal gesproken komen HvA-studenten in de klas om te vertellen over de overstap van havo naar hbo of van mbo naar hbo. Onze studenten doen dit nu online voor klassen die daar behoefte aan hebben en tijd voor kunnen vrijmaken. Lees meer over ‘student in de klas’. De komende tijd bieden de studenten ook een aantal online workshops aan waar individuele scholieren zich voor kunnen opgeven. Aanmelden kan binnenkort via ‘wat kan ik doen?’.
Conclusie
De maatregelen rondom het coronavirus hebben een snelle ontwikkeling van online en op afstand georganiseerde studiekeuzeactiviteiten in gang gezet. Steeds meer alternatieven in de vorm van video’s, persoonlijk contact via telefoon of social media, online open dagen, -meelopen, -proefstuderen of workshops en telefonische studiekeuzegesprekken worden aangeboden. Studiekiezers hebben hun oriëntatie- en keuzegedrag aangepast aan de huidige tijd en mogelijkheden. De verschuiving van de inschrijfdeadline met een maand geeft hen wat extra tijd voor hun keuze. Voor een enkeling lijkt de huidige onzekere tijd, ook economisch, een reden om een andere studie te kiezen. Verreweg de meeste studiekiezers laten zich echter niet beïnvloeden.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.