Hoe helpen we eerstegeneratiestudenten bij de overstap naar het hbo?

Hoe helpen we eerstegeneratiestudenten bij de overstap naar het hbo?

Tune In is een 3-daags zomerbrugprogramma om eerstegeneratiestudenten op de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een sterke studiestart te geven. Het evaluatierapport van het Lectoraat Kansrijke Schoolloopbanen in Een Diverse Stad van de HvA is nu beschikbaar! De proces- en opbrengstenevaluatie is niet alleen voor betrokken HvA-collega’s interessant, maar voor iedereen die wil weten in hoeverre en hoe een dergelijk aansluitingsprogramma studenten hun weg laat vinden binnen het hbo.

Waarom heeft de HvA de stap genomen om een zomerbrugprogramma voor eerstegeneratiestudenten te ontwikkelen?’. Die vraag kregen we bij het lectoraat vaak te horen. Zowel docenten, beleidsmedewerkers als onderzoekers wilden graag inzicht hebben in het reilen en zeilen van het aansluitingsprogramma Tune In, zoals een inkijkje in proces van de ontwikkeling, implementatie en uitvoering van Tune In. Het rapport ‘Een vliegende start op het hbo: Eerste ervaringen en opbrengsten van HvA Tune In 2019, een zomerbrugprogramma voor eerstegeneratiestudenten’ biedt onder andere inzicht in het ontwerpproces, het implementatieproces, maar ook de verdere aanpak zoals de uitvoering en vormgeving van Tune In, waaronder de pedagogische en didactische aanpak van het programma.

Natuurlijk gaat het rapport ook in op het theoretisch vertrekpunt van het Tune In onderzoeksproject en biedt het een beschrijving van de literatuur over eerstegeneratiestudenten. Het geeft inzicht in de verschillen tussen eerstegeneratiestudenten en niet-eerstegeneratiestudenten in kapitaal, behoeftes en ervaringen bij de start in het hbo (in relatie tot de kansen en knelpunten in de schoolloopbaan). Bovendien biedt het rapport volop ruimte voor reflectie op het creëren van een inclusieve leeromgeving op het hbo, en de uitdagingen die daar soms bij komen kijken.

Deze link brengt je naar het rapport, de samenvatting en de infographic (poster).

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief