Het Studentsucces Centrum als de huiskamer van Inholland

Het Studentsucces Centrum als de huiskamer van Inholland

In een huiskamer voel je je fijn en welkom, je kunt er ontspannen na een drukke dag en je ontmoet elkaar. Het is de plek waar je ook de ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen. Dat laatste is zeker het geval bij het Studentsucces Centrum (SSC) dat op elke locatie van Hogeschool Inholland aanwezig is. Het is een fysieke ontmoetingsplek die gerund wordt door een team van studenten onder leiding van een coördinator. Het SSC heeft tot doel de binding van studenten met de hogeschool te versterken, zoals beschreven in de ‘Kwaliteitsafspraak 2019-2024’. Tijdens de OPeRA-netwerkbijeenkomst op 19 januari 2023 vertelden studentbuddy en vierdejaarsstudent Creative Business Tim Prinsenberg, SSC-coördinator Harmen van der Meulen en docent-onderzoeker Huub Purmer over hun ervaringen met het ontwikkelen van een studentencommunity.

Informele bijeenkomsten
Harmen vertelde over de ontstaansgeschiedenis van het SSC en over de aanpak in Haarlem waarin de studentbuddy’s de ruimte krijgen om richting en invulling te geven aan de huiskamer. Ze organiseren er informele bijeenkomsten, zoals een 30 seconds-toernooi of een Bob Ross-schilderworkshop, maar ook peer-to-peer coaching en workshops APA en planvaardigheden. Tim beschreef het moment waarop hij als studentbuddy een verschil kon maken voor zijn medestudenten. Van allerlei opleidingen komen medestudenten naar hem en zijn medebuddy’s toe met specifieke vragen. In peer-to peer coaching lukte het hem om studenten weer enthousiast aan de gang te laten gaan met hun studie.

Uitgangspunten
Het SSC richt zich op communitybuilding en daarmee het bereiken en betrekken van zoveel mogelijk studenten op de locatie. Huub legde uit welke uitgangspunten hiervoor vanuit het lectoraat Empowerment gebruikt worden. Onder andere “bonding & bridging” (naar Robert Putnam) draagt bij aan inclusieve gemeenschappen. Een prettige fysieke plek en een laagdrempelige programmering zorgen ervoor dat studenten zich welkom voelen op de locatie, een plek hebben waar ze hun studie-uitdagingen bespreekbaar kunnen maken en kunnen aanpakken. Net als thuis, in de huiskamer.

Kijk voor meer informatie op de website van Inholland.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief