Gelijke kansen voor iedereen – de kracht van netwerken 

Gelijke kansen voor iedereen – de kracht van netwerken 

Dat netwerken belangrijk is voor een succesvolle carrière is algemeen bekend. Maar wat als je uit een omgeving komt waar je de eerste bent die gaat studeren, hoe pak je dat netwerken dan aan? Je kunt dan waarschijnlijk niet terugvallen op het (academisch) netwerk van bijvoorbeeld je ouders, dus waar begin je dan?

Op 13 mei 2024 was er een mogelijkheid voor eerstegeneratiestudenten om te bouwen aan hun netwerk, tijdens het voorprogramma van de Abraham Kuyper lezing gegeven door filosoof Désanne van Brederode over mentaal welzijn. In een pannenkoekenrestaurant aan de Prinsengracht kwamen de rector magnificus Prof. dr. Jeroen Geurts, VU-alumni en eerstegeneratiestudenten van de VU bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en om te netwerken.

Tijdens het eten van de pannenkoeken werden intense gesprekken gevoerd. “Je sprak veel verschillende mensen die allemaal iets anders doen ik het leven, maar ieder had op hun manier veel bereikt”, bericht oud-deelnemer Noah Chan. Er werd gepraat over de bron van succes (ligt het aan je omgeving of aan hard werken?) en verschillende bronnen van inspiratie. “En je kon veel leren van de aanwezigen”, met andere woorden: er werd intensief genetwerkt!

Het opbouwen van netwerken en het versterken van sociaal kapitaal is een punt dat ook vaak naar boven komt als het gaat over het effect van academische voorbereidingsprogramma’s voor eerstegeneratiestudenten. De studenten die deelnamen op 13 mei 2024 waren allemaal oud-deelnemers van het programma Better Prepared van het Pre-University College op de VU. Over het algemeen noemen deelnemers van Better Prepared het ontwikkelen van sociaal kapitaal als één van de belangrijkste factoren waarom ze zich thuis gingen voelen op de VU en een goede start hadden van hun studie.

Dit werd ook bevestigd door oud-deelneemster en gastspreker van Better Prepared, Firdaouss Boutkourt. Zij werd geïnterviewd in het kader van de jaarcampagne van het VUfonds: “Ik heb nog steeds warme herinneringen aan de community die ontstond door het programma. Het heeft me zo’n fijne en vertrouwde start aan mijn studietijd gegeven.” Ook benadrukt ze de waarde van het opbouwen van een netwerk, waar ze al mee begon tijdens het programma Better Prepared: “Tot op de dag van vandaag heb ik het meeste profijt van het multidisciplinaire netwerk dat ik tijdens het programma heb opgebouwd. Ik heb er goede vrienden aan overgehouden die inmiddels in de meest uiteenlopende disciplines werkzaam zijn.”

[Fotograaf: Yvonne Compier, bij ‘Diner Pensant bij de Abraham Kuijper Lezing’]

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief