
05 feb Decanenkring Kennemerland kijkt terug op online regionale studiekeuze-avonden
Om zich te oriënteren op vervolgopleidingen in het hoger onderwijs bezochten ruim 3500 havo- en vwo-leerlingen op 10 en 11 november 2020 de jaarlijkse Studie Keuze Informatie Avonden (SKIA). Vanwege corona werd de SKIA dit jaar online aangeboden. Tal van hbo- en wo-instellingen, waaronder HvA, Inholland, UvA en VU, verzorgden presentaties over hun opleidingen. Op deze wijze leverden ze een belangrijke bijdrage aan het studiekeuzeproces van scholieren in de regio.
Normaal gesproken vinden de regionale voorlichtingsavonden altijd plaats bij Inholland Haarlem, maar vanwege de COVID-19-maatregelen vond het jaarlijkse evenement nu geheel online plaats. De Decanenkring Kennemerland is verantwoordelijk voor de organisatie van de SKIA. Zij vertegenwoordigen ongeveer twintig middelbare scholen uit de ‘bredere’ regio Haarlem, waaronder Lisse, Hoofddorp, IJmuiden en Driehuis. De online uitvoering was geheel in handen van onderwijsbureau EduSkoel.
“Het is ontzettend belangrijk dat iemand op de juiste plek terechtkomt, niet alleen wat studierichting betreft, maar ook als het gaat om de onderwijsinstelling en de fysieke studieomgeving zelf. Doordat je als leerling de school in deze periode niet fysiek kunt bezoeken en bijvoorbeeld niet zelf de sfeer kunt proeven, is het extra belangrijk om online een goed beeld te krijgen van mogelijke vervolgopleidingen. Ik ben blij dat dankzij deze gezamenlijke inspanning zoveel scholieren in contact zijn gebracht met zoveel studenten en docenten van vervolgopleidingsinstituten. En dat we ze op deze wijze kunnen helpen bij hun ontplooiing”, aldus Michiel Dijkstra, verantwoordelijk voor de werving en instroom bij Inholland Haarlem.
Presentaties hogescholen en universiteiten
Verspreid over twee avonden kwamen op deze manier 150 vervolgopleidingen aan bod. Per avond kozen de scholieren drie tot vijf studiepresentaties van elk 35 minuten, waarvoor zij zich vooraf konden aanmelden. Voor leerlingen van de klassen havo 4 en vwo 5 was deelname verplicht, de eindexamenklassen konden zich vrijwillig aanmelden.
Er deden negentien hogescholen en universiteiten aan het voorlichtingsprogramma mee en de presentaties werden verzorgd door studenten en/of docenten van de opleidingen zelf.
De vertegenwoordigers van de onderwijsinstellingen probeerden in hun presentaties zo nauwkeurig mogelijk een beeld te schetsen van wat een student te wachten staat. Per studierichting werd uitgebreid en enthousiast uitleg gegeven over de vakken per jaar, over de doorgroeimogelijkheden binnen de opleiding, maar ook meer inhoudelijk over de mate van samenwerken binnen werkgroepen of hoe een week uit het leven van een student eruitziet.
Oudervoorlichting
Speciaal voor ouders organiseerden HvA, Inholland, UvA en VU een voorlichtingsronde over studeren in het hoger onderwijs. Hierin werd verteld wat het betekent als je kind gaat studeren en welke rol ouders kunnen spelen in het studiekeuzeproces van hun kind. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren bijvoorbeeld het verschil tussen hbo en wo, de bachelor-masterstructuur en de mogelijkheden rondom studiefinanciering. Ruim 360 ouders/verzorgers hadden zich direct voor deze voorlichting ingeschreven.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.