Connect2School biedt eerstejaarsstudent warm welkom

Connect2School biedt eerstejaarsstudent warm welkom

Verbonden en betrokken blijven tijdens de eerste 100 dagen van de studie

De eerste 100 dagen van een opleiding kunnen behoorlijk uitdagend zijn. Nieuw in het hbo, in een nieuwe omgeving en ineens moet je zelf de regie nemen. Om de start op de hogeschool zo prettig mogelijk te maken begon Inholland Alkmaar vorig studiejaar met Connect2School: een overzichtelijk eerste-100-dagenprogramma ter bevordering van studentwelzijn, student-engagement en studentsucces.

“Ons doel is het creëren van sociale binding”, zegt Thessa Vos, projectleider Connect2School, Studentsucces Centrum (SSC) en Leergemeenschap studentwelzijn. “Met de locatie, met medestudenten, met docenten én met de stad. Helaas valt namelijk een grote groep uit tijdens die eerste studieperiode. Door het aanbieden van leuke activiteiten, academische ondersteuning en trainingen zorgen we ervoor dat eerstejaarsstudenten zich betrokken en verbonden blijven voelen. En dat ze met hun hulpvraag bij de juiste personen terecht kunnen. Daarbij is er ruim aandacht voor lifestyle en uiteraard voor het studentenleven in Alkmaar.”

Overkoepelend programma
Binnen de opleidingen, studie- en studentenverenigingen werden altijd al veel mooie initiatieven voor de eerstejaarsstudenten georganiseerd, benadrukt Thessa. “Dat willen we nu allemaal onder de paraplu van Connect2School hangen. We doen het dus echt samen, met de opleidingen, de studie- en studentenverenigingen, SSC, decanaat, studiecoaches, lectoraat Studiesucces, SIF, WIR en ISO. Maar het zijn uiteindelijk de studenten zelf – onze studentpartners – die aan de slag gaan om daadwerkelijk dingen te organiseren.”

Sociale binding
Zo vonden er onder de vlag van Connect2School allerlei kennismakingsactiviteiten plaats voor eerstejaarsstudenten. Gezamenlijk georganiseerd door onder andere SAS/Soos, Omnivas, SSC en de verenigingen van de verschillende domeinen. Er was de Introductieweek, inclusief presentaties van de opleidingen bij de eerstejaarsklassen. Move2Connect, een ludieke sport- en speldag in november. En ter afsluiting een grandioos Kerstgala. Lesley van den Broek, vierdejaarsstudent en studentpartner: “De connectie die vanonder die Connect2School-paraplu is ontstaan, zorgt voor een sterk verbeterde samenwerking tussen de studentpartners. We maken nu optimaal gebruik van elkaars capaciteiten. Ook hebben we veel meer contact met stafmedewerkers.”

Verbinding met de lesstof
Naast alle sociale activiteiten werden er bovendien diverse trainingen en workshops aangeboden. “Denk aan leren plannen, leren leren of omgaan met bronvermelding in de artikelen die je schrijft (APA)”, aldus Stan Degeling, buddycoördinator bij het SSC en zelf tweedejaarsstudent Business Studies. “Ook geven we uitleg over nieuwe systemen zoals Moodle of Iris. Die zaken zijn hartstikke belangrijk in die eerste periode, maar we merken dat veel studenten ermee worstelen. Logisch, want er komt zoveel op je af! Wij helpen met alles wat een hobbel of obstakel kan zijn, om te voorkomen dat de student erin verstrikt raakt of gelijk al achter de feiten aanloopt.”

Verbinding met Alkmaar
“Vanuit het Connect2School-programma zoeken we ook steeds meer verbinding met partners in de stad. Variërend van kroegen voor kroegentochten tot aanbieders van workshops en (sponsor)bedrijven die op de jaarlijkse Mix&Match/Connect2Business-stagemarkt aanwezig willen zijn”, aldus Thessa. “Zo was er dit jaar meteen al een mooie samenwerking met het Stedelijk Museum, de Bibliotheek Alkmaar en Alkmaar Prachtstad – we hebben maar liefst 950 Alkmaarpassen uitgedeeld aan eerstejaarsstudenten – en dat willen we nog veel verder uitbreiden. Tenslotte speelt je studententijd zich hier af, en op deze manier brengen we studie en studentenleven dichterbij elkaar.”

Motivatie om door te gaan
De eerste 100 dagen zijn voorbij en dus is het tijd voor evaluatie met alle stakeholders. Lesley is alvast positief: “We hebben allemaal al best een groot ‘connectieweb’, maar het contact met andere studenten, studieverenigingen, studentenverenigingen en de hele Inholland-locatie geeft ons de kans om nog veel meer uit onze studie te halen. Dat vind ik zo waardevol.” Ook Stan is enthousiast: “Dit programma is een 100% goed idee! Het is wel zaak om het echt als één initiatief naar buiten te brengen, als een soort ‘student journey’, die loopt van de introductieweek tot aan een knaller van een eindfeest. Zodat mensen volop beseffen dat ze hun eerste 100 dagen op het hbo hebben doorstaan, en dat het een succes was, waardoor ze super gemotiveerd zijn om met hun studie door te gaan.”

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief