
21 jan ARCS-Model voor onderwijsontwerp
Naast de Self-Determination Theory, waar we tijdens de laatste OPeRA-bijeenkomst mee aan de slag zijn geweest, bestaat er nog een breed scala aan andere zinvolle theorieën voor verklaring menselijke motivatie en onderwijsontwerp. Een van deze theorieën is het ARCS-model van John Keller.
Het ARCS-model stamt al uit 1983, maar is sinds enkele jaren weer ongekend populair. Het model biedt namelijk een waardevol kader voor de ontwikkeling van digitaal onderwijsmateriaal, zoals online opdrachten, e-learning modules en instructievideo’s. Omdat dit type onderwijsmateriaal vaak individueel bestudeerd wordt is aandacht voor de motiverende aspecten ervan zeer relevant.
Keller stelt dat voor motiverend onderwijsontwerp aandacht moet zijn voor:
Attention: het trekken van de aandacht van je leerlingen of studenten.
Relevance: duidelijk maken waarom de leerstof belangrijk is, en bijdraagt aan de persoonlijke doelen van de leerling of student.
Conficence: het stimuleren van het (zelf)vertrouwen van leerlingen of studenten.
Satisfaction: het geven van intrinsieke of extrinsieke beloning waardoor een gevoel van ‘slagen’ ontstaat.
Zoals ook bij Self-Determination Theory het geval is, verschaft het ARCS-model vooral een kader. Operationalisering verschilt per setting en type onderwijs. In deze vrolijke video worden vast wat handvatten aangeboden. En wie weet kunnen we nog eens de diepte ingaan tijdens een toekomstige OPeRA-bijeenkomst!
Egbert Neels
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.