320 leerlingen aan de slag met profielwerkstuk bij het Pre-University College

320 leerlingen aan de slag met profielwerkstuk bij het Pre-University College

De TenT was maandag 30 september j.l. druk bezet. 5 & 6 vwo-leerlingen van de Pre-University College (PUC) scholen waren druk bezig met hun profielwerkstuk. Maar hoe kom je aan informatie die past bij je onderzoeksvraag? Het PUC heeft hier een oplossing voor bedacht. Leerlingen kunnen gebruik maken van de wetenschappelijke literatuur door een middag een college te krijgen over hoe je literatuur op zoekt, gebruikt en beoordeelt op relevantie. Daarna hebben zij toegang  tot de bronnen van de wetenschappelijke literatuur. Van te voren kunnen ze de libguide bestuderen die samen met de UBVU is ontwikkeld en zo met hun Literatuuronderzoek beginnen. 

Na het college zijn zij door docenten en studenten geholpen met de passende zoektermen om hun wetenschappelijke literatuur te zoeken en beoordelen en hebben het opgeslagen hun meegenomen USB stick. 

De reacties na afloop van de leerlingen zijn dan ook  ‘bronnen zijn belangrijker zijn dan ik had gedacht’, ‘Ik heb geleerd hoe je een goed onderzoek opbouwt (stappenplan) en hoe je het beste trefwoorden kan gebruiken in de zoektocht naar bronnen’ en ‘ik heb veel handige sites gekregen die mij kunnen helpen bij het profielwerkstuk’ 

De docenten gaven aan  dat de leerlingen heel veel materiaal verzameld hadden, dat er een goede werksfeer heerste Al met al een prima vorm van aansluitingsonderwijs. 

Docenten hebben ook nog de volgende opmerkingen: ‘Als leerlingen geen toegang hebben tot wetenschappelijke literatuur, kun je eigenlijk niet van ze verwachten dat ze een goed profielwerkstuk schrijven. Dus het is heel waardevol dat de VU deze mogelijkheid biedt, het voorziet echt in een behoefte.’ 

We doen nog veel meer en wil je meer weten over het PUC, neem contact op met Loes Mulders – l.a.j.mulders@vu.nl.  

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Blijf op de hoogte door je te abonneren op onze nieuwsbrief