28 januari 2020: Conferentie samen opleiden – HvA, VU en UvA

28 januari 2020: Conferentie samen opleiden – HvA, VU en UvA

Hoe leiden we leraren op?

Dit jaar hebben we voor de conferentie Samen Opleiden het thema Opleidingsdidactiek gekozen. Opleidingsdidactiek gaat over de manier waarop we toekomstige leraren opleiden, over het HOE. Daarbij gaat het om het handelen van het hele team van lerarenopleiders. Wat doen de schoolopleider, werkplekbegeleider en instituutsopleider om te bereiken dat de aanstaande leraar een competente leraar wordt? Hoe krijgt het opleiden van leraren binnen de instituten vorm en hoe gebeurt dit op de werkplek en, misschien wel het allerbelangrijkste, hoe zorgen we voor verbinding tussen theorie, praktijk en de persoon van de leraar-in-opleiding?

Opleidingsdidactiek is volop in ontwikkeling. Op opleidingsscholen en op de instituten zijn de afgelopen jaren vele nieuwe aanpakken en werkwijzen ontwikkeld voor het opleiden van leraren. Er wordt ook veel gepubliceerd over opleidingsdidactiek. Het VELON heeft Katern 7 van de Kennisbasis Lerarenopleiders uitgebracht: Opleidingsdidactiek: Hoe leiden we leraren op? Deze maand is het vierde deel van een reeks publicaties over ‘Samen Opleiden’ van de hand van Bob Koster en Judith Stappers uitgekomen: Het transformatorhuisje. Inzichten en methodieken voor het opleiden van aanstaande leraren op de werkplek.

We willen de conferentie Samen Opleiden gebruiken om met elkaar te delen wat er de afgelopen jaren ontwikkeld is en geschreven is, opdat een ieder zijn opleidingspraktijk met deze kennis en methodieken kan verrijken.

Bob Koster is de keynote spreker. Hij zal ons onder andere meenemen in de metafoor van het transformatorhuisje en uiteenzetten wat dit huisje met het opleiden van leraren van doen heeft.

De bijdragen worden verzorgd door opleiders van de scholen en van de instituten. De bijdragen gaan over werkplekleren, vakdidactiek, kwaliteitszorg, personeelsbeleid, koppeling praktijk- theorie en al het andere dat impact heeft op het gezamenlijk opleiden van de docenten van de toekomst.

Ga hier naar de website van de Conferentie Samen Opleiden

Programma
Vanaf 9.00 Ontvangst en registratie Kohnstamzaal (Zaal KSH09A10)
9.30-10.00 Plenaire opening André Koffeman (Zaal KSH09A10)
10.15-11.15 Breakout-sessie A
11.15-11.30 Koffiepauze
11.30-12.30 Breakout-sessie B
12.30-13.30 Lunch
13.30-14.30 Keynote Bob Koster (Zaal KSH09A10)
14.45-15.50 Breakout-sessie C
15:50-16.30 Borrel

Breakout-sessies
We hebben een zorgvuldige selectie van workshops en 30 minutensessies (consultatie, presentatie en inspiratie) gemaakt. Verschillende gewaardeerde collega’s van opleidingsinstituten en scholen grijpen de kans om verschillende onderwerpen rond het hoofdthema te presenteren en te bespreken. Via het aanmeldformulier kan je je voorkeuren opgeven. In de bijlage kan je een beschrijving van de verschillende workshops en sessies inzien. Door op de links hieronder te klikken kun je alvast een beschrijving van de sessies inzien. Kies tijdens elke Breakout-sessie één workshop of één van de combinaties van twee 30 minutensessies.

Klik hier voor meer informatie over de sessies

Keynote sprekers
In deze keynote gaat Bob Koster, lerarenopleider en lector bij de Fontys Lerarenopleiding in Tilburg, in op de vraag ‘wat is écht samen opleiden?’. Daarnaast gebruikt hij de metafoor van het ‘Transformatorhuisje’ om duidelijk te maken hoe complex het leerproces van studenten op de werkplek is. Ook wordt deze metafoor gebruikt om de aanpakken en werkwijzen voor het opleiden van leraren, die tijdens de conferentie worden gedeeld, te duiden.

Locatie
De conferentie vindt plaats in de Kohnstamzaal van de HvA (9e verdieping van het Kohnstammhuis).

Aanmelden
Aanmelden voor de conferentie kan tot en met 15 januari 2020 via het online aanmeldformulier.

Kosten
Deelname aan de conferentie is kosteloos, maar niet vrijblijvend. Als je je aanmeldt, rekenen we erop dat je komt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.