19 januari 2023: OPeRA netwerkbijeenkomst

19 januari 2023: OPeRA netwerkbijeenkomst

Op donderdag 19 januari 2023 organiseert OPeRA van 13:30 tot 16:00 uur een netwerkbijeenkomst met als thema ‘Community / sociale verbondenheid’, met aansluitend een facultatieve borrel tot 16:45 uur. De locatie is Hogeschool Inholland Haarlem, Bijdorplaan 15, 2015 CE Haarlem.

De hogeschool ligt op tien minuten lopen van treinstation Overveen en is prima te bereiken met trein, bus, auto of fiets. Meer informatie over de bereikbaarheid van Hogeschool Inholland Haarlem vindt u hier. We raden aan om met het openbaar vervoer te komen in verband met beperkte plek in de parkeergarage van Hogeschool Inholland (in de buurt van de hogeschool is er mogelijkheid tot betaald parkeren).

De gastsprekers zijn dr. Mieke van Diepen (onderzoeker Lectoraat Kansrijke Schoolloopbanen in een Diverse Stad, Hogeschool van Amsterdam) en drs. Huub Purmer (onderzoeker Lectoraat Empowerment & Professionalisering, Hogeschool Inholland) samen met Robin Mobron (decaan Keizer Karel College en lid Regiegroep OPeRA) resp. studentbuddy van het Studentsucces Centrum.

Thema: community / sociale verbondenheid

Sociale verbondenheid en betrokkenheid met de school/instelling spelen een belangrijke rol bij het welzijn van leerlingen en studenten. Het thuis voelen bij peers, docenten en de school/instelling kan als een buffer werken tegen studie-uitval in het eerste jaar en het studentsucces vergroten. Welke elementen spelen een rol bij die betrokkenheid en verbondenheid? En welke interventies zijn helpend en kunnen de betrokkenheid  verhogen? Tijdens deze bijeenkomst vertellen de gastsprekers over onderzoek en good practices. Tijdens de uitwisseling in subgroepen kan  gereflecteerd worden op de mogelijkheden in de eigen praktijk. Iedere school/instelling is anders en vraagt om een unieke aanpak.

Presentatie 1: Betrokkenheid: wat is het en wat doe je eraan?
Door dr. Mieke van Diepen, onderzoeker bij het Lectoraat Kansrijke Schoolloopbanen in een Diverse Stad, Hogeschool van Amsterdam, samen met Robin Mobron, decaan bij het Keizer Karel College en lid Regiegroep OPeRA.
Zij doet onderzoek naar vraagstukken rond het falen en slagen van leerloopbanen in én op weg naar het hoger beroepsonderwijs. Hiernaast levert Mieke van Diepen als zelfstandig adviseur een bijdrage aan de kwaliteitsborging en onderzoek in het onderwijs.
Het Lectoraat Kansrijke Schoolloopbanen in een Diverse Stad van de HvA onderzoekt praktijken die tot doel hebben kansengelijkheid, toegankelijkheid, en studentsucces te verbeteren. Een belangrijke sleutel hierin is het werken aan studentbetrokkenheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat studie-uitval het einde is van een proces van afnemende betrokkenheid. Ook de positieve zijde is waar: studenten die zich steeds meer betrokken voelen, gaan zich meer betrokken gedragen en dit leidt tot meer studentsucces.

Presentatie 2: Het Studentsucces Centrum als good practice
Door drs. Huub Purmer, onderzoeker bij het lectoraat Empowerment & Professionalisering, Hogeschool Inholland, samen met een studentbuddy van het Studentsucces Centrum.
Huub Purmer zal tijdens zijn presentatie ingaan op het ontstaan van het Studentsucces Centrum (SSC) bij Hogeschool Inholland.  Hij doet onderzoek naar het Studentsuccescentrum en zal onder andere ingaan op het spanningsveld tussen een topdown-initiatief dat bottom-up moet groeien (voor en door studenten) en de uitdagingen in het ontwikkelen van inclusieve studentgemeenschappen rondom de SSC’s. Er wordt ingestoken op community-development, waarin studenten zelf een steeds grotere rol krijgen. Daarnaast gaat hij in op sociale cohesie en binding om welzijn van studenten te bevorderen. Een studentbuddy van het Studentsucces Centrum zal vertellen over de praktijk.

Programma

13:30 – 14:00 uur Inloop (koffie/thee)
14:00 – 14:05 uur Opening (Robin Mobron, Keizer Karel College en lid Regiegroep OPeRA)
14:05 – 14:35 uur Plenaire presentatie 1 (Mieke van Diepen & Robin Mobron)
14:35 – 15:05 uur Plenaire presentatie 2 (Huub Purmer & studentbuddy)
15:05 – 15:10 uur Centrale vraag voor uitwisseling in subgroepen (Robin Mobron)
15:10 – 15:20 uur Pauze
15:20 – 15:50 uur Uitwisseling (in subzalen)
15:50 – 16:00 uur Plenaire terugkoppeling en afsluiting (Robin Mobron)
16:00 – 16:45 uur Borrel

Aanmelden

Aanmelden voor deze netwerkbijeenkomst kan via dit inschrijfformulier. Deelname is kosteloos.

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.